Felet Sveriges chefer gör i december

I Sifos nya undersökning svarar 7 av 10 svenskar att de varit på jobbrelaterade tillställningar där de tycker att det har druckits för mycket alkohol.


Snart är december månad här med allt vad det innebär i form av julbord på jobbet eller personalfest. Tidigare i november svarade 2023 hel- och deltidsanställda i åldrarna 20-65 på frågor kring alkoholvanor på arbetsplatsen. Studien gjordes för IQ av Sifo, Sveriges ledande marknadsundersökningsföretag.

I studien säger en av fem att de någon gång druckit alkohol, eller druckit mer alkohol än de egentligen tänkt sig, i jobbrelaterade sammanhang för att ”passa in”. Dessutom säger 60% av de tillfrågade att de har en kollega som de tycker dricker för mycket.

Däremot menar 81% att alkohol inte är en viktig del för att skapa teamkänsla vid jobbrelaterade sammanhang. Vad har då alkoholen för syfte på arbetsplatsen?

-Många anställda i Sverige upplever att det finns en förväntan att dricka alkohol inom arbetslivet, samtidigt är det få som anser att alkohol är viktigt för teamkänslan. Det finns anledning för arbetsgivare att fundera över vilken funktion alkoholen fyller, egentligen, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ som är en lobbyorganisation för Systembolaget.